Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała również do naszego kraju. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten fenomenalny trunek. To kłopotliwe, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jak dobierać wino do potraw nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których dań.
Wino online)
Które wino serwować do przystawek?
Jeżeli zaczynamy od przystawek, najlepiej postawić na lekkie, białe wino, jakie powinno być prawidłowo schłodzone. Od tej zasady jest jednakże wyjątek: jeśli przystawki dosmaczone są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.
Wino białe
Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, które powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najporządniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić też z winem różowym.
wino bag in box
Z jakim winem podawać dania rybne?
Stara reguła powiada, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Należałoby niemniej jednak nie zapominać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Warunek jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najporządniej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu serwować można zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wchodzi wyłącznie wino czerwone. Cielęcina ma możliwość być podawana czy też z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć należy się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.