Idealną wskazówką na przystosowanie wina do włoskiego makaronu jest… odrzucenie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu brezentem dopełniającym towarzyszące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest rustykalnym, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa pragnie wina, jaki bez zarzutu połączy się z wypiekanym pomidorem oraz czerwonym mięsem. Jeśli myślisz o czerwonym winie, masz rację, ale które z nich będzie w najwyższym stopniu dobre? Najczęściej jest tak, że najprawidłowiej przystosować wino z tego samego rejonu we Włoszech z jakiego tradycyjnie wywodzi się danie – tutaj zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, jakie ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak także jest o właściwej strukturze pasującej do dania.
kuchnia włoska w Krakowie
Recepta na sos pomidorowy do makaronu
• Sosy na bazie pomidorów są silnie kwaśne oraz wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
• Z powodu kwasowości w pomidorach, najważniejszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Istnieje dużo przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), które będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
• Jeżeli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę znacznie bardziej poszaleć.
• Rekomendowane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, jednak także Sangiovese, Negroamaro, lub również Nero d’Avola.
Co do makaronu z sosem serowym?
Trudno jest odszukać wino, które nie smakowałaby dość przyzwoicie z serem, w związku z tym zamiast tego prawidłowiej pomyśleć o dobraniu godziwego jako o okazji do tego, aby spróbować trochę znacznie bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano bądź Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Na domiar tego lżejsze czerwone wina z są następnym wyśmienitym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, zwłaszcza jeśli w sosie są grzyby lub też warzywa korzeniowe. Oto parę opcji, których warto spróbować: jeżeli gra toczy się o wino białe Trebbiano di Lugana bądź też Ribolla Gialla, a jeżeli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.